În bisericile ortodoxe din SUA și Canada, Duminica a II-a după Rusalii este dedicată atât sfinților români, cât și celor americani. Mi-a făcut plăcere să citesc despre aceștia.
Herman din Alaska (The Wonderworker)– primul sfânt ortodox de pe continentul american și încreștinătorul nativilor din Alaska. Sosit în 1794, împreună cu alți monahi ruși. A convertit și apărat pe localnici împotriva exploatării și abuzurilor. A trăit pe Spruce Island. Alaska a fost cumpărată de Statele Unite în 1867. Sfântul este deci un ocrotitor atât în calendarul rus, american, dar și al românilor de pe aceste meleaguri.
Petru Aleutul, (Cungagnaq), primul mucenic american, de neam aleut (din Alaska), botezat probabil de Sfântul Herman sau de cineva din monahii dimpreună cu el. Tăiat în bucăți din porunca unui iezuit romano-catolic spaniol, la San Francisco, pentru că a refuzat să treacă la credința catolică. Pomenit pe 24 septembrie, în aceeași zi în care Sfântul Herman poposise cu corabia în Alaska.
Ioan Maximovici, episcop rus de Shanghai, apoi al Europei Occidentale, iar mai apoi la San Francisco.
Dar o lectură dulce a fost aceea a lui Nicolae Iorga, despre Sfântul Calinic de la Cernica:
„Trăind până departe, în timpuri noi, pe care el nu le mai înțelegea, […], venerat pentru o vârstă ca a sa și pentru o astfel de viață, chiar și de cei mai antireligioși […] el încheie cu vrednicie șirul curaților călugări fără arginți, al ctitorilor de cărți și de clădiri de închinare, al sufletelor de arhierei cari o clipă nu și-au închipuit că fapta sau gândul lor scapă de sub ochiul privighetor al lui Dumnezeu”
Sfinții români, ca și cei americani, nu au trăit într-o lume aparte, fără griji. S-au rugat în liniștea chiliei, dar au luat parte și la tumultul cetății. Au fost oameni ca și noi, cu aceleași probleme, griji lumești, cu urcușuri și coborâșuri, cu căderi și ridicări. Dacă îi așezăm într-un turn de fildeș, dacă le exagerăm măreția și îi considerăm altfel decât au fost, riscăm să credem că nu îi vom putea imita niciodată.
Am încercat să creionez chipul unui sfânt din zilele noastre. Cum va arăta. Cum se va îmbrăca, ce va purta? Va fi familist ori monah? Va trăi în munte sau în oraș? Nu am ajuns la o imagine clară.
De fapt, cel mai important este ca ei să existe. Căci, datorită sfinților, Dumnezeu ține lumea.